HTML

radiocafé: KOTTAZŰR

egy műsor minden hétfőn este 9-kor a radiocafé-n: KOTTAZŰR - ez a műsor a zenéről szól, a zene szeretetéről. arról, hogy a zene az kell, hogy a jó zene jobb embert csinál. - ez a műsor kalandozás a zene világában. előre és hátra: az archívumoktól az új bemutatókig. helyszíne a mesés kott’azűr, ez a csendes, mégis világhírű zenei pihenőhely, melynek alföldi magaslatairól belátni a zsenik és a boldog dilettánsok házába egyaránt. formája a kottazűr, ahol találkát ad egymásnak mindenki, aki szintén zenész, szerző és előadó, rajongó vagy műértő. - a hotelportás: Bányai Gábor

Friss topikok

2010.05.29. 00:15 g.b.show

 

kottazűr 2011-ben az Operaház bemutatja a BÁNK BÁNT, Erkel nemzeti operáját. Igen, bemutatja: mert a kritikai kiadást szólaltatják meg, nem a mindannyiunk által ismert Nádasdy-féle átdolgozást. Ez a partitúra bizony óriási meglepetéseket fog okozni!

A szövegkönyv esetében nem lehetett visszanyúlni az eredetihez: olyan prozódiai megoldások vannak benne ugyanis, amit a mai, öntudatlanul is Kodály énektanításán edzett fül nem fogad el.

Ráadásul mindehhez egy világhírű olasz opera-rendezőt kértek föl - talán abból a megfontolásból is, hogy én pl. mindmáig a legizgalmasabb prózai Bánk-előadást egy észt színháztól láttam, akiket nem kötött a tisztelet és a hagyomány gyönyörű béklyója...

Lehet, hogy kétféle Bánk-előadást kellene repertoáron tartani? Mondjuk a Káel Csaba-féle klasszikust meg ezt az eredetihez visszanyúló, mégis tán borzolóbb szemléletűt, amelyet majd Cesare Lievi állít színpadra? Ma még nincs, nem lehet válasz ezekre a kérdésekre.

De a vita már megindult. És már nem mentes az indulatoktól... Pedig a felhorgadások nem vezetnek sehová. A beszélgetések, a zenében való elmélyedés annál inkább.

Vitassuk meg?!

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kottazur.blog.hu/api/trackback/id/tr892039324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása