HTML

radiocafé: KOTTAZŰR

egy műsor minden hétfőn este 9-kor a radiocafé-n: KOTTAZŰR - ez a műsor a zenéről szól, a zene szeretetéről. arról, hogy a zene az kell, hogy a jó zene jobb embert csinál. - ez a műsor kalandozás a zene világában. előre és hátra: az archívumoktól az új bemutatókig. helyszíne a mesés kott’azűr, ez a csendes, mégis világhírű zenei pihenőhely, melynek alföldi magaslatairól belátni a zsenik és a boldog dilettánsok házába egyaránt. formája a kottazűr, ahol találkát ad egymásnak mindenki, aki szintén zenész, szerző és előadó, rajongó vagy műértő. - a hotelportás: Bányai Gábor

Friss topikok

2010.06.18. 09:47 g.b.show

A műsor...

Sokan jeleztétek, hogy éppen nem volt időtök meghallgatni a műsort, vagy bizonyos részekre megint kíváncsiak lennétek, úgyhogy folytatom a már elhangzott műsorok hanganyagának ide idézését!

Nagyon érdekes és szép beszélgetést folytattunk Vitézy László film- és televíziós rendezővel, producerrel, az egykori Budapesti Iskola egyik legizgalmasabb alkotójával, megannyi dokumentarista filmregény lázadójával, akinek munkássága - az Iskola többi szereplőjével együtt - komoly réseket ütött az akkor "létezőnek" mondott szocializmus falán. Iróniával és pontos tényekkel mutatták meg egy rendszer abszurditását, olyan érvénnyel, hogy az máig nem veszített hatásából. Vitézy játékfilmjei, televíziós rendezései is elkötelezett művészt mutatnak - olyat, aki bár saját elmondása szerint fekete-fehérben álmodik, a világ egyetlen látható vagy hallható színéről sem akar lemondani. Hallgassátok:

 

 

Vendégem volt a remek magyar költő, Szőcs Géza is, aki szerelmese a szép zenéknek. Ő maga írt operalibrettót, versei maguk is zenélnek. Kíváncsisága hajtja, hogy megismerje és megismertesse szűkebb pátriája, Erdély zenei hagyományait: erről is beszélgettünk a műsorban, a Báthoryak udvarának európai szintű muzsikájáról - és persze Bartókról és Kodályról, azokról a gesztusokról és irányokról, melyek a magyar zenét évszázadok óta európai nyelvvé tették és teszik. Miért tudjuk rögtön egy zene hallatán, hogy az magyar? - többek között erről beszélgettünk:

 

 

Hamarosan újabb adások hanganyaga is idekerül: legközelebb a Magyar Állami Operaház két vezető alkotójával, azaz Kovalik Balázs művészeti igazgatóval, illetve Keveházi Gábor balettigazgatóval készült műsoraimat hallgathatjátok meg itt is.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kottazur.blog.hu/api/trackback/id/tr442090807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása